Çocuğunuzu Cinsel İstismardan Nasıl Koruyabilirsiniz?

Çocuğunuzu Cinsel İstismardan Nasıl Koruyabilirsiniz?

Çocukların cinsel istismarı 18 yaşın altındaki bir çocuğun cinsel faaliyetlere katılmak için zorlanması veya kandırılmasıdır. Kullanılan şiddetin seviyesi ne olursa olsun (hiç olmasa bile), çocuğun olan biteni algılama seviyesi ne olursa olsun, hatta çocuğun kandırılarak rızası bile alınmış olsa yine de cinsel istismardır.

Genel istatistiklere bakıldığında, cinsel istismar uygulayan kişiler çoğunlukla yakın çevredeki kişilerden olabilmektedir. Bu nedenle çocukların güvenliği oldukça önem teşkil etmektedir.

Çocuk güvenliğinin ilk adımı, anne baba olarak çocuğumuzun kişisel ve bedensel sınırlarına saygı duymaktır. Çocuğumuzu dudağından, poposundan öpmek, özel bölge olarak tanımladığımız bölgelerine dokunmak ya da bunu sevgi amaçlı yaptığımızı söylemek bile aslında doğru değildir ve çocukların kafasını karıştırır.

Çünkü çocuğa “annen baban olarak biz dudağından, popondan öpebiliriz ama başkasının öpmesine izin verme” şeklinde yapılan açıklama doğru bir açıklama değildir. Kötü niyetli kişiler “Ben de seni annen, baban gibi seviyorum” dediğinde çocuk kendini bu kişilerden koruma ihtiyacı hissetmeyebilir.

Bu nedenle öncelikle biz anne babalar özel bölge kuralına uymalı ve çocuklara bu kuralı öğretmeliyiz. Peki “Özel Bölge Kuralı” nedir

“Başkaları senin iç çamaşırına ve çamaşırın bulunduğu özel bölgelerine dokunamazlar. Sen de başkalarının ve başka çocukların özel bölgelerine dokunmamalısın. Anne, baba, doktor gibi kişiler sağlığın, temizliğin ve bakımın için dokunabilir. Ancak onların dokunmasında da seni rahatsız eden bir şey olursa bunu dile getirmelisin ve annen baban ile paylaşmalısın”

Çocuklar iyi dokunma ve kötü dokunma arasındaki farkı da bilmelidir.

İYİ DOKUNMA: Kendini iyi ve güvende hissetmeni sağlar.

KÖTÜ DOKUNMA: Tanıdığın ya da tanımadığın bir kişiden gelebilir. Sen istemeden sana dokunur ya da senin ona dokunman için seni zorlar. Bu seni rahatsız eder ve kendini kötü hissetmene sebep olabilir.

Çocukları istismardan korumanın bir diğer yolu da, onunla sağlıklı bir iletişim kurmaktan geçer. Anne babası ile sağlıklı ve açık iletişimi olan çocuk, yaşadığı olumsuz olay ile ilgili anne babasına bilgi verecektir.

Çünkü İstismarı yapan kişiler çocukları kişisel bilgilerini paylaşmamaları için kandırabilir veya şantaj yapabilir. Ayrıca çocukların güvenini kazandıktan sonra taciz etmek amacıyla önce çocuklarla iyi bir ilişki kurmak için zaman ve para harcayabilir.

Çocuğunuzun istismara uğradığını nasıl anlayabilirsiniz

  • Kabus görmek veya uyumakta zorlanmak
  • Vücudunun belli bölgelerinde morluk, kızarıklık
  • Genital bölge ve çevresinde acı, kaşınma, yanma
  • Yürüme ve oturmada zorluk
  • Ona dokunmaya, sarılmaya çalıştığınızda korkması
  • İçine kapanmak veya anne/babaya çok yapışık olmak
  • Kayda değer davranış değişiklikleri; kendine güven kaybı
  • Kızgınlık patlamaları
  • Oyuncak veya nesneleri cinsel bir biçimde kullanmak
  • Yemek alışkanlıklarında ani değişiklikler
  • Belirli yer veya kişilere karşı açıklanamayan korkular
  • Bebeksi veya yaşına göre çok daha küçükçe davranışlar sergilemek (parmak emme, yatağını ıslatma gibi)
  • Gizemli davranma ve sizinle konuşmaya kapalı hale gelmesi

Bu davranışlarda birkaçının bir arada bulunması durumunda konuyla ilgili olarak bir uzmandan destek almanızda fayda olabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Şimdi Ara!
Yol Tarifi