Çocuğunuzu Okula Hazırlamanın 10 Kuralı

Çocuğunuzu Okula Hazırlamanın 10 Kuralı

Okul çocuğun yetişkinlik döneminde alacağı temel sorumluluklar için hazırlanmasını sağlayan bir kurumdur. İlkokulda kazanılan bilgi ve beceriler çocuğun daha sonraki eğitim yaşantısında elde edeceği bilgi ve becerileri de etkiler. Çocuğun okulda öğretmeni ve yaşıtları ile kurduğu ilişkilerin olumlu ya da olumsuz oluşu, daha sonra devam edeceği öğrenme basamaklarındaki davranışlarını etkiler, olumlu ya da olumsuz bir okul algısı ile hayata başlamasına neden olabilir.

Okul evden ilk ayrılan çocuğun günün büyük bölümünü yeni arkadaş ve yetişkinlerle geçiirdiği evden farklı bir ortamdır.

Çocuklar okul öncesi eğitimden sonra ilk kez bu kadar kuralları net, kendisinden beklenen görev ve sorumlulukların açık olduğu, tüm bunların yanında da okuma yazma öğrenmek gibi akademik bir faaliyetin de içinde olduğu bu yapı içinde zorluklar yaşayabilir.

Bu zorlukları en aza indirmek ve çocuğunuzu okula daha sağlıklı hazırlayabilmek için sizler için bazı önerilerimiz var.

İşte çocuğunuzu okula hazırlamanın 10 kuralı…

  1. Okulu çocuğunuzun gözünde çok abartmayın ve çok basitleştirmeyin. Okul öncesi eğitimi almış bir çocuğunuz varsa ilkokulun daha kurallı bir ortam olduğundan, uyması gereken kurallardan bahsedin, fakat gözünü korkutmayın
  2. Okula gitme amacını sadece akademik başarı üzerine yapılandırmayın. Bunun yanında günlük hayat ile ilgili öğreneceği bilgi ve becerilerden, arkadaşları ile yapabileceği faaliyetlerden de bahsedin. Çocuğunuz okulu sürekli ders çalışılan ve kurallar bütünü olan bir olgu olarak düşünmemelidir.
  3. Yaşayabileceği sıkıntılar olduğunda bunlardan öğretmenini haberdar etmesini, kendi başına çözme yoluna gitmemesini söyleyin.
  4. Çocuğa neden okula gitmesi gerektiğini onun anlayacağı bir dille anlatın, onu zorlamayın ve okulu onun gözünde normalleştirmeye çalışın.
  5. Eğer çocuğunuz kaygı, heyecan ya da korku hissediyorsa onu bu duygularından dolayı suçlamayın. “Ben de senin gibi okula başlarken bunları hissetmiştim” gibi empatik ifadelerle onu rahatlatmaya çalışın.
  6. Okul alışverişini birlikte yapın. Kullanacağı eşyaları araç ve gereçleri seçmesine fırsat verin
  7. Okulun ilk günü abartılı bir kahvaltı sofrası hazırlamayın. Bu gün sizin ve onun için her günkü gibi olmalıdır. Çocuğunuz bu şekilde daha çok rahatlar.
  8. Okulun ilk günü onunla birlikte okula gidin; ama sınıfa girip yanında sırada oturmayın.
  9. Çocuğunuzu okula gönderirken yüzünüzde kaygılı ya da vijdan azabı içeren bir ifade olmamasına dikkat edin. Çocuklar için anne babalarının sözleri kadar beden dilleri de önemlidir. Siz çocuğunuzu okula göndererek ona kötülük yapmıyorsunuz, aksine hayatı için önemli bir adım atmasında ona destek oluyorsunuz.
  10. Çocuğunuz okulda arkadaşları ya da öğretmeni ile olumsuz olaylar yaşarsa, bu olayları sürekli olarak konuşup hayatınızın merkezi haline getirmeyin. Çocuğunuzun yanında arkadaşları ya da öğretmenleri hakkında olumsuz konuşmayın.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Şimdi Ara!
Yol Tarifi