Çocuklara Cinsel Eğitim Vermeye Ne Zaman Başlamalı?

Çocuklara Cinsel Eğitim Vermeye Ne Zaman Başlamalı?

Cinsel eğitim doğum öncesi dönemde bebeğin cinsiyetinin öğrenilmesiyle başlayıp ergenliğin son dönemine kadar devam eden bir süreçtir. Süreç diyoruz yani 1 kere verilerek bitecek bir olay değildir. Süregendir, farklı dönemlerde farklı bilgi ihtiyacını doğurur. Dikkat edilirse doğum öncesi dönemden başlıyor dedik. Peki bu nasıl oluyor? Anne-baba bebeğin cinsiyetinin öğrenilmesiyle birlikte o cinsiyete uygun tutumlar geliştirmeye başlıyorlar. Örneğin kızsa pembe, erkekse mavi giysilerini alınması gibi. Çocuk doğduğu gibi hem içgüdüsel hem de hazırlanılan tutumlara göre davranmaya başlıyor. Her çocuğun cinsel eğitimde ilk öğrenim yeri ailedir. Bu sorular genelde 3 yaşa civarı gelmeye başlar.

Cinsel eğitimin aşamaları var mı?

Evet cinsel eğitim 3 aşamalı bir süreçtir. Okul öncesi dönem, okul dönemi ve ergenlik dönemi diye ayırabiliriz. Dolayısıyla bir önceki soruda da değindiğimiz gibi her dönemde beklenilen bilgi seviyesi de değişecektir.

Çocuğun cinsel sorular sorması normal mi?

Evet gayet normaldir. Bu soruların temelinde merak vardır. Çocuğun sorular sormaya başlamasıyla beraber ebeveynler paniğe kapılırlar. Bunun nedeni çocuğun, cinselliği yetişkinler gibi algıladıklarını sanmalarıdır. Halbuki çocukların cinselliğe bakışı yetişkinlerinkinden farklıdır. Çocuk kendini, cinsiyetini ve dünyayı tanımaya, algılamaya çalışmaktadır. Bunlar masumane sorulardır.

Cinselliği nasıl konuşalım ve konuşurken nelere dikkat edelim?

Öncelikle yetişkinlerin pek çoğunun sandığı gibi cinsel eğitim; cinsel pozisyonların ya da sevişme türlerinin anlatımı olmadığını açığa kavuşturmalıyız. Bu nedenle ebeveynlerin konuşurken çekinmesine gerek yok.

Konuşmak için doğru zaman çocuğumuzun bize soru sormaya başladığı zamandır. Öncesinde konuşmanız gerekmez. Sorduğu soruları geçiştirmemek, ertelememek gerekiyor. Cevabını bilmiyorsak “bunun cevabını bilmiyorum ama en kısa sürede öğrenip sana anlatacağım” demeliyiz. Gerçekten de cevabı öğrenip bunu çocuğa anlatmalıyız.

Hayvanlardan ya da bitkilerden örnek vermek doğru değildir. Çocuk insan cinsini merak etmektedir. Çocuk soruyu uygunsuz bir ortamda sorarsa “bu özel bir konu eninle bunu eve gidince konuşalım” demek doğrudur. Çocuk soruyu size sormuşsa “bunu git annene babana sor diye topu diğer ebeveyne atmamalıyız. Konuşurken ;

  • Konuşacağımız yer kalabalık ve gürültü olmamalıdır. Başkaları olursa çocuk başka birşey sormayabilir ya da dikkati dağılabilir.
  • Günlük nasıl konuşuluyorsa öyle konuşmak gerekir. Yüz ifademizin tuhaflaşması, beden dilimizin değişmesi, ses tonun farklılaşması doğru değildir. Çocuk konuşulan şeyden rahatsız olunduğu anlar.
  • Çocukla konuşurken onunla göz teması kurmak ve onun göz seviyesine eğilmek önemlidir.
  • Yanıtlarken başka bir işle uğraşmamak gerekir.
  • Başlangıç cümleleri olarak;” bunu senin yaşında ben de merak etmiştim” ya da “iyi bir soru”. ”Bunu seninle konuşmak isterim” ya da “sanırım pek çok yaşıtında bu sorunun cevabını merak ediyordur.” tarzında cümlelerle başlanabilir.
  • Cinsel organlara isim takmak doğru değildir; “penis” ve “vajina” olarak öğretilmesi gerekir.

Bazı çocuklar cinsel soruları hiç sormazlar, bu iyi midir?

Bu genellikle ailelerinde memnuniyetle karşıladıkları bir durumdur. Soru sormayan çocukla adeta gurur duyarlar ve “o taraklarda bezi olmadığı” için mutlu olurlar. Çocuğunuzun soru sormaması çok da normal bir durum değildir. Dikkat dağınıklığı olabilir ya da sizinle olan ilişkisi sorunlu olabilir. İlgi azlığı da soru sormaması için yeterli bir nedendir. Cevap alamayacağını ya da kendisine doğru düzgün yanıt verilmeyeceğini biliyorsa sormaktan çekinebilir. Sağlıklı olan çocuğun cinsel sorular sormasıdır. Daha önce de değindiğimiz gibi bu sorular çocuğun kendini ve dünyayı tanıma çabasıdır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Şimdi Ara!
Yol Tarifi