Çocuklarda Sınav Kaygısı

Çocuklarda Sınav Kaygısı

Beslenme konusunda ne kadar bilinçlenirsek bilinçlenelim, kabul etmek gerekir ki; Türk halkının en keyifle yediği lezzetlerin başında hamur işleri gelir. Çok sevdiğimizden midir bilinmez, Türk insanının hamuru da sınavla yoğrulur. Ülkemizde hayat boyu hemen hemen her yaşta karşımıza çıkan sınav gerçeğiyle yaşarız. Her yıl değişen pek çok sistem eşliğinde, milyonlarca aile sınavlara hazırlanan çocuklarının başarısı için elinden gelenin en iyisini yapma çabasına girmektedir. Sınav süreci hem çocuğun hem ailenin yaşamını ciddi düzeyde etkilemektedir. Çocuğumuzun girdiği sınavlarda başarılı olması için sınavlara yeterince hazırlanması yeterli olmayabilir. Başarı için sınava hazırlanma sürecindeki psikoloji de çok önemlidir. Sınava hazırlanma sürecinde yaşanan sınav kaygısı, özgüven eksikliği, motivasyon düşüklüğü, ergenlik dönemi çatışmaları, aile ilişkilerinde sorunlar, dikkat eksikliği-hiperaktivite, bozukluğu, depresyon, obsesif kompülsif bozukluk yanısıra  öğrenme ve etkili çalışma tekniklerini bilmemeden kaynaklanan sorunlar çocuğun sınav başarısını olumsuz şekilde etkilemektedir.

 

SINAV KAYGISI ÇIKMAZ SOKAK MI ?

Çocuğunuz sınavdan bir önceki gece uyumakta güçlük çekiyorsa, sınavda aşırı heyecanlanarak çok iyi  bildiği halde başarılı olamıyorsa, sınav sırasında midesinde, karın bölgesinde ağrı  oluyorsa, soğuk terleme ve baş ağrıları çekiyorsa, ketlenme yaşıyor, bildiklerini de unutuyorsa, dikkatsizlik nedeniyle çok sayıda hata yapıyorsa, bu belirtiler çocuğunuzun sınav kaygısı yaşadığını düşündürmelidir.

Sorumluluk sahibi, bir hedefi olan ve bunun gerçekleşmesi için çaba gösteren her öğrencinin, bilgisinin değerlendirildiği bu tip sınavlardan önce kısmen kaygı duyması doğal ve gereklidir. Çünkü kaygı az miktarda ise kişi üzerinde motivasyon ve performansı arttırıcı etki gösterir. Ama kaygı istenen düzeyin üzerine çıktığında kişinin dikkat, öğrenme, bellek fonksiyonlarını olumsuz etkiler ve hem  başarıyı hem motivasyonu düşürür. Sınav Kaygısı, sınav öncesinde öğrenilen bilginin, sınav sırasında etkili bir biçimde kullanılmasına engel olan ve başarının düşmesine yol açan, yoğun kaygıdır. Sınav kaygısı yaşayan öğrenciler, çalışmalarını planlamakta, doğru düşünmekte, konsantre olmakta ve çalıştığı konuları hatırlamakta güçlükler yaşarlar. Stresin artmasıyla birlikte olumsuz düşünceler öğrencinin zihnini kaplamaya başlar. Bunun sonucu olarak kaygı ve stresin derecesine göre kişide sınavdan günler öncesinde bile kendisini göstermeye başlayan huzursuzluk, sinirlilik, konsantrasyon güçlüğü, uykusuzluk, karın ağrısı, mide bulantısı, kusma, baş dönmesi, titreme, çarpıntı, terleme gibi belirtiler ortaya çıkar. Bazı öğrenciler ise; daha çok baş, boyun ve sırt ağrısı, dinlendirici uyku uyuyamama şikayetleri olur. Sınav yaklaştıkça ders çalışma isteğinde belirgin bir azalma, durgunluk, içe kapanma olabilir

Sınav yaklaştıkça belirtiler daha çok artar ve sıkıntının şiddetine göre kimi zaman öğrencinin sınavı terk etmesine, hatta sınava giremeyecek duruma gelmesine neden olur. Sonunda baş edilememiş sınav kaygısı, akademik olarak çok başarılı olabilecek bir öğrencinin başarısızlığına sebep olabilir.

SINAV BİR SON DEĞİL!

Hayat her yönüyle insanların kontrolünde ve yönlendirmesinde değildir. Hayatta her insan bazen başarı kazanacak, bazen de sonuçlar istediği gibi olmayacaktır. Bir kişinin yaşamda başarılı olabilmesi için, her sonucun yeni bir başlangıç olduğunu görebilmesi önemlidir. Hayat boyu sınavlar olacak, her sınav insana yeni kapılar açacaktır. Önemli olan bu kapıları hem görebilmek hem de iyi değerlendirebilmektir. Çocuğunuza başarıya adım adım ulaşıldığını, bazen görünenden başka yollar denemek gerekeceğini, bunun bir maraton olduğunu hatırlatmakta fayda vardır.

HER SORUNUN BİR ÇÖZÜMÜ VAR!

Duygusal dalgalanmaların sık yaşandığı ergenlik döneminde, herkes gibi onun da performansının zaman zaman düşebileceği unutulmamalıdır.  Bu gibi dönemlerde onu motive edip yüreklendirmek ve duygusal destek vermek önemlidir.  Kaygıyla baş edemediğini görürseniz profesyonel destek almaktan kaçınmayın. Sınav kaygısının baş edilebilir bir sorun olduğunu unutmayın.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Şimdi Ara!
Yol Tarifi