Çocukta Psikolojik Destek Ne Zaman Gerekli

Çocukta Psikolojik Destek Ne Zaman Gerekli

Çocukların mutlu ve sağlıklı büyümesi, kapasitesini kullanabilen, karşılaştığı sorunlara uygun çözüm yolları üretebilen ve kendine güvenli bir şekilde yetişmesi ailelerin en büyük hayalidir. Bunun için çocukta her yaş döneminin ihtiyaçlarının bilinmesi ve karşılanması çok önemlidir. Çocukların temel ihtiyaçları kadar psikolojik, duygusal ve sosyal ihtiyaçlarının da uygun biçimde karşılanması gereklidir. Büyüme ve gelişme dönemlerine uygun şekilde ihtiyaçları giderilmemiş çocuklarda çeşitli davranış problemleri ve psikolojik semptomlar ortaya çıkmaktadır. Bu durumda çocuk psikolojisi uzmanı, (çocuk psikoloğu) size gerekli psikolojik desteği vererek ve en uygun çözüm yollarını göstererek yardımcı olacaktır. Çocuk psikoloğu sizinle yaptığı görüşme, kullandığı test ve terapi teknikleri ile sorundan kurtulmanızı sağlayacak kişidir.

Çocuğun problemleri bazen aile dinamiklerindeki şartlardan kaynaklanabilmektedir. Böyle bir tabloda; çocuk, aile üyeleriyle beraber bir çalışma ve danışmanlık süreci eşliğinde değerlendirilerek,  sorunlar hızlıca ve etkili bir şekilde çözülebilmektedir.

Bazen çocuk çeşitli travmalar yaşamış ve ciddi psikolojik semptomlar yaşıyor olabilir. Bazen de problem uzun süredir devam ettiği için kronik bir hal almış olabilir. Sorunların ve çözüm yollarının daha derinleştiği böyle bir tabloda, çocuk uygun test teknikleri kullanılarak düzenli görüşmeler ve terapi desteği ile takip edilir. Uzmanımız, çocuğunuza uygulanacak testler, terapi modelleri ve görüşme sıklığı ile ilgili olarak sizi ilk görüşmeden sonra bilgilendirir.

Çok uzun süredir ciddi semptomlara sahip bir çocuğun problemlerini, uzmanın bir çırpıda ortadan kaldırması beklenmemelidir. Yaşanan sorun bir günde oluşmadığına ve bazen oldukça karmaşık süreçler içerebildiğine göre bir iki görüşme ile psikolojik semptomlar tedavi edilemeyebilir. Tedavi süreci, tedavinin etkili ve kalıcı olması amacıyla düzenli görüşmeler gerektirebilir.

Problemleri ertelemeniz çocuğunuzun akıl ve ruh sağlığını tehlikeye atar!

Ciddi semptomlar zamanında tedavi edilmezse ilerde çocuğunuzun akıl ve ruh sağlığının bozulmasına neden olabilir. Çocuktaki psikolojik sorunları hafife alıp, çocuktur geçer demeyin. Çocuğunuzun ruh sağlığını diğer hastalıkları önemsediğiniz gibi önemseyin. Çocuğunuzdaki küçük problemler ciddi semptomlara dönüşmeden gelirseniz problemlerin daha kısa sürede daha etkili ve geri dönüşsüz bir şekilde çözülebileceğini unutmayın. Bu nedenle çocuk ruh sağlığı konusunda da çocuk sağlığı konusunda olduğu gibi hassas davranarak, bilinçli anne babalar profilinde davranmanız, siz ve çocuğunuz için en iyisi olacaktır. Lütfen bazı dönemlerde problemlerinizin olmasını doğal kabul ederek, ertelemeden, doğru zamanda uzman desteği alın. Erken müdahale tüm sağlık alanlarında önemlidir.

Çocuğunuzu çocuk psikolojisi uzmanı rehberliğinde bilinçli büyütün!

Çocuğunuzun sağlıklı ve mutlu büyümesini desteklemek, ileride oluşabilecek problemlerinin önüne geçmek için çocuğunuzu profesyonel çocuk psikolojisi uzmanı danışmanlığında büyütebilir, gelişimini takip ettirebilir ve çocuğunuz büyürken sağlıklı iletişim kurma yollarını öğrenebilirsiniz.

Alında bir çocuk psikoloğuna sadece sorunlar oluştuğunda değil, çocuğunuzu uzman rehberliğinde bilinçli büyütmek için de gidebilirsiniz. Bu süreç anne-baba olmaya karar verme ile başlar. Yani hamilelik öncesi, hamilelik ve doğum sonrası, okul öncesi dönem ve orta öğretim dönemi şeklinde devam eder.

Çocuğun ve ailenin hayatını zorlaştırarak tüm ailede mutsuzluk yaratan psikolojik problemleri çözmek amaçlı;

Çocuğunuzun ve sizin yaşamınızı zorlaştırdığını gördüğünüz psikolojik sorunlar mutlaka çocuk psikolojisi konusunda eğitimli ve deneyimli bir uzman desteğiyle çözülmelidir.

Bu tür sorunlara ilaveten, çocuğunuzun hayatını olumsuz etkileyeceğini düşündüğünüz bazı değişiklikler ve olaylarda çocuğun etkilenmesini en aza indirmek ve durumlara uyumunu kolaylaştırmak amacıyla da çocuk psikoloğundan psikolojik destek alabilirsiniz.

Tüm bu durumlar aşağıdaki gibi sıralanabilir;

– Kardeş kıskançlıkları, aileye yeni bir bebeğin gelişi,

– Boşanma ve ayrılıklar,

– Aile içi ciddi problemler (işsizlik, kumar, alkol, çatışma ve kavgalar ),

– Gelişimsel bozukluklar,

– Kreşe. anaokuluna ve ilkokula başlamada zorluklar,

– Okul değişikleri ve arkadaş dışlanmaları,

– Okul başarısızlıkları ve ödev yapmada güçlükler,

– Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozuklukları,

– Konuşma bozuklukları ve kekemelik,

– Korku ve kaygı bozuklukları,

– Yalnız kalmaktan korkma, yalnız yatamama,

– Uyku ve beslenme bozuklukları,

– Takıntı ve zorlayıcı tekrarlar,

– İçine kapanıklık, ilişki kurmada güçlükler,

– Anne veya babada psikiyatrik,  psikolojik sorunlar,

– Ailede yaşanan travmatik olaylar, kayıplar vs.,

– Anneye aşırı düşkünlük, anneden ayrılma kaygısı,

– Anne ve babayla yatmakta ısrar,

– Gece kabusları, gece ağlayarak uykudan uyanmalar,

– Gece diş gıcırdatmaları, uyku bozuklukları,

– Gece ya da gündüz alt ıslatma, dışkı kaçırma,

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Şimdi Ara!
Yol Tarifi