Gebelik Danışmanlığı

Gebelik Danışmanlığı Ankara

Gebelikte hafta hafta bebek gelişimi nasıl olur?

Gebelik döneminde bebeğin gelişimini takip etmek anne baba adayları için heyecan vericidir. Hangi ayda sizi duyuyor, hangi ayda annenin yediklerinin tadını alıyor, hangi ayda hangi organı gelişiyor gibi bilgiler, bebeğini kucağını almak için bekleyen anne babalar için çok keyiflidir. Ayrıca bu bilgiler bebeğin gelişim durumu ile ilgili bir sorun olup olmadığı konusunda da bizlere bilgi verir.

Normal doğum mu, sezeryan doğum mu olmalı?

Hem bebeğin hem de annenin sağlığı için normal doğum, tercih edilen doğum şeklidir. Ancak anne ya da bebeğin sağlığını tehdit edecek boyutta bir risk varsa, sezeryan doğum da tercih edilebilir.

Doğum çantası nasıl hazırlanmalı?

Doğum çantası, doğumdan sonra anne ve bebeğe lazım olacak eşyaların olduğu bir çantadır. Anne normal doğum yapacaksa bile, doğum çantasını sanki sezeryan doğum yapacak gibi tedbirli hazırlamasında fayda olabilir. Bu çanta, doğuma birkaç hafta kala, ev içinde kolay erişilebilecek bir yerde bekletilmelidir.

Bebek odası nasıl hazırlanmalıdır?

Bebek odası hazırlarken anne babaların çok farklı tasarımları ve hayalleri olsa da, aslında dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, güneş alması, havadar olması ve sade döşenmiş olmasıdır.

Prematüre bebek gelişimi nasıldır, gelişim takibi nasıl yapılmalıdır?

Prematüre bebeklerin gelişimi, zamanında doğan bebeklere göre daha farklı ve titizlikle takip edilir. Bebeğin küvezde kalması gerekebilir, hatta bir süre eve gönderilmeyip, hastanede kalması gerekebilir. Bu süreçte annenin de psikolojik desteğe ihtiyacı olabilir.

Yenidoğan sarılığı nedir, nasıl anlaşılır?

Yenidoğan sarılığı hemen hemen her bebekte görülebilir. Özellikle doğumdan sonra yeteri kadar anne sütü ile beslenemeyen bebeklerde daha sık görülür. Bu nedenle annenin sütü az ise, doktorun vereceği karar ile gerekirse kısa süre de olsa mama takviyesi yapılabilir. Bu süreç çocuk doktoru ile birlikte yürütülmelidir.

Lohusalık depresyonu nedir, nasıl anlaşılır?

Lohusalık depresyonunda olan anne, bebeğine alışmakta zorlanır, hatta bebeğini dünyaya getirdiği için pişmanlık duymaya başlayabilir. Bebeğini emzirmek, altını değiştirmek ona zor gelir. Kendini çirkin ev bakımsız gibi görür. Bunları hisseden bir annenin, ev halkı tarafından desteğe ihtiyacı vardır.

Kordon kanı nedir, neden önemlidir?

Gebelik döneminde anne ile bebek arasında bağı sağlayan kordon, doğum sonrasında kesilir. Kesilen kordon içindeki kan, o anda özel bir yöntem ile dondurulup, kordon kanı bankasında muhafaza edilebilir. Böylece çocuğun ileride yaşayabileceği bazı hastalıklarda tedavi amaçlı kullanılabilir.

Kolik bebek nedir, neler yapılmalıdır?

Kolik bebek, dünyaya gelmiş olmasına rağmen, kendini hala ana rahminde gibi hisseden bebektir. Bu bebekler günün belli saatlerinde sebebi olmayan bir şekilde ağlamaya başlar, ağlama birkaç saat sürer, sonra da birden bire biter.

Güvenli bağlanma döneminin özellikleri nelerdir?

Güvenli bağlanma dönemi anne ile bebek arasında doğum ile başlar ve yaklaşık 3 yaşa kadar devam eder. Daha çok anne bebek arasında görülen güvenli bağlanmada, babanın da rolü vardır ve bebeğin babaya da güvenli bağlanması önemlidir.

Anne sütünün bebek ve anne için önemi nedir?

Anne sütü bebek için hastalıklardan koruyucu ve gelişimi için besleyici özelliktedir. Her bebek ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenmelidir. Anne sütünün bileşimi ve özelliği bebek büyüdükçe, bebeğin ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde değişir.

Anne sütü hangi koşullarda saklanmalıdır?

Anne sütünü sağıyorsa, steril ortamlarda sağmalı ve derin dondurucuda saklamalıdır. Çok büyük paketler halinde saklamak doğru değildir. Mümkün olduğunca küçük paketler halinde saklanmalıdır. Çünkü bir kez dondurucudan çıkartılıp, buzu çözülen anne sütü, tekrar dondurucuya konmaz.

Hangi durumlarda mama desteği verilmelidir?

Bebeğe mama desteğinin verilip verilmeyeceği, bebeğin gelişimi, annenin sütünün miktarı ve kalitesi göz önüne alınarak çocuk doktoru tarafından karar verilir. Perematüre bebeklere verilecek mama ile, zamanında doğmuş bebeklere ya da reflüsü olan bebeklere bebeklere verilecek mama birbirinden farklıdır.

Bebeğin aşıları nelerdir?

Bebeğin ilk aşısı, doğumdan hemen sonra annenin ilk sütü olan “Kolostrumdur”. Bebeğin bu sütü içmesi çok faydalıdır. Diğer aşılar, bebek için oluşturulan aşı kartına işlenir ve anne babası tarafından aylara göre takip edilerek, yaptırılır.

Aylara göre bebek gelişimi nasıl olur?

Bebek gelişiminde aylara göre beklediğimiz bazı kazanımlar ve beceriler vardır. Bunlar gelişim çizelgeleri ile belirlenmiştir. Bebekler arasında bireysel farklılıklar olduğu için, bazı bebekler bu kazanımları erken bazıları geç elde edebilir. Bu nedenle anne babaların, bebeklerin gelişimini takip etmeleri ve gelişim testi yaptırmaları önemlidir.

Ek gıdalara geçiş döneminde nelere dikkat edilmelidir?

İlk 6 ay anne sütü alan bebekler, 6 aydan sonra ek gıdalara başlarlar. Genellikle meyve, yoğurt ve çorba ile başlayan bu süreç, yavaş yavaş farklı gıdaların da içine girmesi ile çeşitlenir. Bebeğin ek gıda süreci, bebeğin gelişimi, varsa özel durumları ve hastalıkları göz önüne alındığında çocuk doktoru tarafından yürütülmelidir.

    İletişim Formu






    WhatsApp chat
    Şimdi Ara!
    Yol Tarifi