Çocuklarda bilgisayar/ internet bağımlılığı nasıl anlaşılır?
Çocuklarda bilgisayar/internet bağımlılığı nasıl anlaşılır?
Çocuğunuz, bilgisayar ya da cep telefonu ile çok fazla zaman geçiriyor ve başından kalkamıyorsa, engellendiği zaman aşırı öfkeleniyorsa, yemek yemeyi reddediyor ya da yemek yemeyi unutuyorsa, uyumuyor ya da çok geç saatlerde yatıyorsa, az konuşuyorsa, okula gitmek istemiyor ve sürekli yapması gerekenleri erteliyorsa, bilgisayar veya internet başındayken zamanın nasıl geçtiğini anlamıyorsa, arkadaşlarıyla ve aile bireyleriyle daha az vakit geçiriyorsa, ders başarısında ciddi bir düşüş gözleniyorsa, internet kafelerde daha fazla vakit geçiriyorsa, sırt, bilek, baş ağrısı gibi fiziksel problemlerle de karşı karşıya kalıyorsa bağımlılık geliştiriyor ya da bağımlı olabilir.
Çocuklarda bilgisayar/internet bağımlılığının nedenleri neler olabilir?
Çocuklar günlük yaşam içerisinde karşılaştıkları aile, okul, arkadaş vb. problemlerden kaçmak için bilgisayara yönelebilirler. Bilgisayar ve internet içindeki dünya, gerçeklerden kaçmak için çocuklara ve ergenlere olanak sağlamaktadır.
- Sosyal yaşam içerisinde kendini değersiz hisseden çocuklar, kendilerini ifade edebilecekleri bir ortama, bir yere veya bir gruba ait olmak ihtiyacı duyarlar. Sanal gruplar kişilerin kolayca iletişim kurmalarına fırsat vermektedir.
- Çocuklar, sanal ortamda olmak istedikleri kişiliğe rahatlıkla bürünebildikleri ve istedikleri gibi iletişim kurabildikleri için bilgisayara karşı bağımlılık geliştirebilirler.
- Bağımlılığı artıran etmenlerden birisi de çocukların ve ergenlerin gerçek yaşamlarında elde edemedikleri kazanma, başarılı olma, rekabet edebilme duygularını sanal ortamda doyurmaya çalışmalarıdır.
Bilgisayar/internet bağımlılığına karşı ailelere neler önerilebilir?
- Bağımlılığın ciddi bir sorun olarak yaşandığı durumlarda, sürekli yasaklar koymak ve cezalar vermek, çatışmak davranışın cazip gelmesine ve daha da artmasına yol açmaktadır. Çatışmaları mümkün olduğu kadar azaltarak uzlaşma yoluna gitmek daha etkili olacaktır.
- Çocuklara bazı konularda, yapabilecekleri sorumluluklar vermek gereklidir.
- Çocukların ve gençlerin sosyal beceri kazanabilmeleri için, sanal değil, gerçek bir çevrede bir arada bulunabileceği ortamlar yaratmak, spor ya da müzik gibi aktivitelere yönlendirmek faydalı olacaktır.
- Çocuğun sürdürdüğü arkadaş ilişkileri desteklenmeli, yeni arkadaşlıklar kurması ve geliştirmesi konusunda çocuk motive edilmelidir.
- Anne- babalar çocuk üzerindeki denetimlerini arttırabilmek için çocukla daha çok nitelikli zaman geçirmeye özen göstermelidir. .
- Ayrıca siz de bilgisayar ve internet kullanımınıza dikkat ederek, çocuklarınıza ve kendinize yardımcı olabilirsiniz.
- Aldığınız tedbirler hiçbir işe yaramıyor, yaptığınız hiçbir şeye çocuk olumlu cevap vermiyor, bağımlılığı artıyorsa, mutlaka bir uzmana başvurup, psikolojik destek isteyin.
Bir yanıt yazın