Çocuklarda Tik

Çocuklarda Tik

Tikler, beden kaslarında istenç dışı beliren aralıklı kasılmalardır. En çok yüz kaslarında görülür. Göz kırpma, kaş kaldırma, burun oynatma, ağız kenarının çekilmesi, baş ya da omuz oynatma şeklinde ortaya çıkması olağandır. Tikler yer ve biçim değiştirebilir. Ancak bir süre sonra belki  yerleşip kalır.

Tikler erken yaşlarda görülürse de,  daha çok 6 yaşından sonra başlar, ve erkek çocuklarda kız çocuklara oranla daha sık görülür.

En çok görülen tik çeşidi göz kırpma şeklinde olur. Çünkü göz kırpma, tehlike anında verilen ilk tepkidir ve çocuklar da korktuklarında, heyecanlandıklarında ilk olarakgöz kırparlar. Bu şekilde sürekli göz kırpan çocuklarda bu davranış, zamanla tik haline dönüşebilir.

Tiklerin oluşma nedeni şöyle açıklanabilir:

Sıkıntı ve kaygı durumlarının belli bir kasın kasılmasıyla dışarı vurulması. Çocuk kaygılarını olması gerektiği biçimde dışarı vuramadığı zaman başka yöne saptırır ve bu şekilde dışarı vurur.

Aşırı titiz anne baların çocuklarında da tik görülebilir. Çocuk sık denetlendiği için ve kendisine fazla kural konduğu için, tik geliştirebilir.

İyileşme süresi uzun olan hastalıklar, ameliyatlar ve siddet sonrası da çocuklarda tik oluşabilir.

Anne babalar öneriler

  • Çocuğunuzun tikleri varsa, onu sürekli olarak bunu yapmaması için uyarmayın. Çünkü aşırı uyarma davranışı azaltmaz, aksine arttırır.
  • Mümkün olduğunca tikleri görmezden gelin.
  • Çocuğun dikkatini dağıtmaya, başka yöne çekmeye çalışın. Örneğin sürekli olarak burnunu çeken bir çocuğu sürekli olarak ‘Yapma’ diyerek uyarmak yerine, bu davranışı sergilediğini gördüğünüzde, ‘Bana mutfaktan su getirir misin, hadi gel resim yapalım’ gibi ifadelerle dikkatini dağıtmaya çalışın.
  • Başka çocukların ya da yetişkinlerin yanında çocuğunuzun tiklerinden şikayetçi olmayın. Bu onun onurunu zedeler.
  • Tiklerin sebebini araştırmaya çalışın. Her tikin mutlaka bir nedeni vardır. Çocuğunuzla konuşun, onun da duygu ve düşüncelerini ifade etmesine fırsat verin.
  • Çocuğunuz okula gidiyorsa, öğretmeni ile de konuşun. Tikleri okulda da yapıp yapmadığını öğrenin. Eğer okulda tikler görülmüyorsa, bu evdeki bir duruma karşı geliştirilen bir tepki olabilir.
  • Çocuğunuzun tiklerinin sıklığını ve süresini takip edin. Örneğin en çok hangi durumda yapıyor, en çok kiminle konuşurken yapıyor. Buna göre tiklerin sebebini de tespit edebilirsiniz.
  • Çocuğunuzun tikleri ile başa çıkamadığınız durumlarda, zaman kaybetmeden bir uzmana başvurmalısınız.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Şimdi Ara!
Yol Tarifi