21 Maddede Çocuklarda Mahremiyet Eğitimi

21 Maddede Çocuklarda Mahremiyet Eğitimi

Mahremiyet kelimesi daha çok yetişkinlerle ilgili gibi algılansa da, aslında çocukluk hatta, bebeklik döneminden itibaren önemsenmesi gereken bir konudur.

Çocuklara öğrettiğimiz değerler içinde, kendi bedeninin özel olduğu, onun isteği dışında kimsenin dokunamayacağı gibi konular da olmalıdır.

Bu konularda öncelikle anne babalar çocuklarını bilgilendirmelidir. Nasıl olsa kreşe başlayınca öğrenir, okula gidince orada anlatırlar gibi düşünceler ile, bu öğrenme süreci ertelenmemelidir.

Çocuklara bu bilgilendirmeler yapılırken, çocuğun yaşı ve gelişim özellikleri göz önünde bulundurulmalıdır. Örneğin 3-6 yaş ile 6-12 yaşta yapılan bilgilendirmelerin içeriği farklı şekilde olmalıdır.

Çocuğa yaşından ya da bulunduğu gelişim döneminin özelliğinden daha fazla bilgi vermek, çocuğu daha iyi korumaz. Aksine çocuğun bilmesi gerekenden fazla ve detay  bilgiye sahip olması onu kaygılandırabilir.

Peki çocuklarımıza kendi bedenleri ve mahremiyet ile ilgili bilgi verirken nelere dikkat etmeliyiz.

  1. Çocuğunuza bedeninin özel olduğunu ve o istemediği sürece kimsenin ona yaklaşamayacağını anlatın.
  2. Bedeninde özel bölgeleri olduğunu anlatın.
  3. Özel bölgelerin iç çamaşırlarımızın kapattığı bölgeler olduğunu söyleyin. Denizde de mayo ve bikini giyme sebebimizin de bu olduğundan bahsedin.
  4. Kız çocuklarına deniz kenarında bikini giydirirken, sadece bikinin altını değil, üstünü de giydirin ki, ona anlattığınız “Özel Bölge” kuralını korumuş olun.
  5. Çocuğunuzla konuşurken “Ayıp, Günah” kavramları yerine “Özel” kavramını kullanmaya özen gösterin.
  6. Çocuğunuz ile konuşmalarınızın onu azarlar, ona kızar şekilde değil, sadece bilgi verir şekilde olmasına dikkat edin. Amacınız onu kaygılandırmak ve tedirgin olmasını sağlamak değil, bilgilendirmektir.
  7. Annesi babası bile olsanız çocuklarınızı dudağından öpmeyin. Çocuğunuz için siz bu dünyadaki en güvenilir kişisiniz. Siz onu dudağından öperseniz, dudaktan öpmenin kötü bir şey olmadığını düşünerek, başkaları da onu dudağından öpmek istediğinde kendini koruma ihtiyacı hissetmeyebilir.
  8. Annesi babası bile olsanız, çocuğunuzu zorla öpmeyin. “Seni öpebilir miyim” diye sorduktan sonra, eğer izin verirse öpün. İzin vermezse “Peki, birazdan öperim” diyerek erteleyin.
  9. Çocuğunuz eve gelen misafiri öpmediği için ona kızmayın.
  10. Çocuğunuzun az tanıdığınız ya da güvenmediğiniz kişilerin kucağına oturmasına izin vermeyin.
  11. Başkalarına ayıp olacak diye çocuğunuzu başkalarını öpmesi, kucağına oturması, verdiği yiyeceği yemesi gibi konularda zorlamayın.
  12. Yaşı kaç olursa olsun, cinsiyeti ne olursa olsun çocuğunuzu yıkarken, üzerinizde bir kıyafet olmasına dikkat edin.
  13. Üzerinizi değiştirirken, çocuğunuzun önünde giyinip soyunmayın.
  14. Çocuğunuz özbakım gelişimini kazandıktan sonra, o da üzerini giyinip çıkartırken, siz de onu odasında yalnız bırakın.
  15. Çocuğunuz odasında oyun oynarken, giyinirken ya da tuvalet ihtiyacını karşılamak için banyoya gittiğinde, kapıyı çalmadan içeri girmeyin.
  16. Çocuğunuzu tanımadığınız ve güvenmediğiniz kişiler ile tuvalete göndermeyin
  17. Çocuğunuzla açık iletişim halinde olmaya çalışın. Onu dinleyin.
  18. Çocuğunuz size, başka bir yetişkinin kendisine kötü dokunduğunu anlatırsa, “Ne kadar ayıp, bir daha öyle söyleme, o öyle şeyler yapmaz” diyerek çocuğunuzu susturmayın.
  19. Çocuğunuzun yaşının üstünde televizyon programları, diziler ve videolar izlemesine fırsat vermeyin.
  20. Çocuğunuz size cinsellik, kadın erkek ilişkisi, doğum gibi konularda sorular sorarsa, “Çok ayıp bir daha bunları sakı sorma” demeyin. Sizin vermediğiniz bilgiyi başka yerlerden ya da kişilerden elde etmeye çalışan çocuğunuz, yanlış bilgiler edinebilir, yanlış kişilerle muhatap olabilir.
  21. Çocuğunuza dikkat etmesini söylediğiniz her konuda siz de anne baba olarak dikkatli olun. Unutmayın çocuklar duyarak değil, görerek öğrenirler. Onu uyardığınız konularda siz dikkatli olmazsanız, çocuğunuz söylediğinizi değil, yaptığınızı yapacaktır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Şimdi Ara!
Yol Tarifi