Çocuklarda Cinsel Gelişim ve Eğitim

Çocuklarda Cinsel Gelişim ve Eğitim

Çocuklarda cinsel gelişim dönemi 2.5 – 6 yaş arası gözlenir. Çocuklar genellikle üç yaşından itibaren cinsel konularla ilgilenmeye başlar ve merakla beraber soru sorarlar.

3 yaşlarında kız ve erkek çocuklar birbirlerinin bedenlerinin farklı olduğunu fark etmesi ilk sorular başlar. Çocuklar kız ve erkek farkını anlamaya çalışırlar, birbirlerinin cinsel organlarını merak edip sorarlar. Genellikle bu yaştaki sorular cinsel içerikli değil, organların idrar yapımı ile ilgili olur.

4-6 yaşlarda cinsel kimlik oturmaya başlar ve çocuklar kendi cinsiyetlerine uygun davranışlar sergilemeye başlarlar.

Çocuk oyunlarında anne baba rolleri benimsenir, bir anlamda cinsel kimliğe sahip çıkma başlar. Renk ve kıyafet seçiminde erkeğe ve kıza özgü tercihler gözlenir. Anne – baba veya evdeki büyük kardeşle özdeşime bağlı davranışlar, örneğin annenin makyaj malzemelerini kullanma, baba gibi giyinme cinsel kimliğe sahip çıkma ile ilgili davranışlardır.

Bedenin çıplaklığına ilişkin utanma duygusu kızlarda 4-6 yaşlarda, erkeklerde 5-8 yaşlarında görülmeye başlar ve cinsel role sahip çıkmanın önemli göstergesidir.

Bu dönemde bebeklerin nasıl olduğunu ve dünyaya geldiğini merak eder ve ebeveynlere sorular sorarlar. “Ben nasıl doğdum” ya da “Bebekler nasıl olur” gibi sorulara verilecek en uygun cevap şu şekilde olabilir.

“Anne ve baba birbirini çok sevdiğinde anneden ve babadan gelen bir yumurtalar birleşir annede bulunan bebek yolundan anne karnına girer orada bebek büyümeye başlar. Bebek büyüyünce doktor yardımıyla yine aynı yoldan dışarı alınır. Buna doğmak denir.”

Bu dönemde kız çocuğu babaya yakınlaşırken, babanın sevgisini kazanma konusunda anne ile çatışmaya düşebilir, erkek çocuk ise anneye daha yakın olma ve babadan kıskanma eğilimindedir. Kızlar babalarına aşıktır “Ben babamla evleneceğim” derler, erkek çocuklar da babalarının annelerini öpmesine sarılmasına tahammül edemezler. Bu gelişimsel bir dönemdir ve bir süre sonra her şey normale döner.

Çocuklar cinsel kimliklerini oluştururken bazen karşı cinse özgü davranışlar sergileyebilirler. Bu durum genellikle, anne babanın boşanması, ebeveyinlerden birinin evden ayrılması ya da vefaat etmesi durumlarında gerçekleşebilir Bu durumda çocuğun kendi cinsinden ebeveyni ile özdeşimini ve geçirilen zamanı artıracak basit önlemler alınmalıdır. Çocuk erkek ise dayı, dede, amca ile; kız ise teyze, hala ile daha fazla zaman geçirmesi sağlanarak, kendi cinsel kimliğine uygun davranışlar kazanması için fırsatlar yaratılmalıdır.

Cinsel Eğitimde Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Çocuğa gerekenden fazla ya da az bilgi vermemeli
  • Çocuk hazır olunca sorar, o sormadan açıklama yapılırsa dinlemeyebilir, soru sorduğunda cevap verilmezse, endişelenilirse bu onda korku yaratır. Aileler çocuğa açıklama yapmanın merakını artıracağını ya da öğrendiklerini uygulayacağından korkarlar; ancak giderilmemiş merak farklı sorunlar yaratır.
  • Çocuğa hiç cinsel bilgi vermemek, cinselliği ayıp günah olarak nitelendirip sorularına kızmak ya da yaşına uygun olmayan açıklamalar yapmak, çocuk hazır olmadan ona fazla bilgi vermeye çalışmak olumsuz sonuçlara yol açar.
  • Çocuk, anne-baba ilişki sırasındayken odaya girmemelidir, girerse sakin olup kimsenin incinmediğini söyleyip kısaca “Birbirimizi sevip sarılıyoruz” açıklaması yapıp sorduğu kadarına cevap verilmeli
  • Medyadaki erken uyarılar özellikle cinsel uyarılar çocuklar için zararlı. Cinsellik içeren fotoğraf, yayın ortada bırakılmamalı.
  • Çocuk cinsel merakını bazen çevrenin de etkisiyle yaşıtları arasında denemeye kadar götürebilir bu durumda utandırmadan ve yasaklar koymadan bu davranışları uygun yaş ve koşullarda yaşaması gerektiği anlatılmalısınız. Bu tür davranışların kızlarda 8, erkeklerde 9 yaşından önce görülmesi uygun değildir ve gerekli yardım alınmalıdır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Şimdi Ara!
Yol Tarifi