Ebeveyn Yabancılaştırma Sendromu ( Eys Sendromu)

Ebeveyn Yabancılaştırma Sendromu ( Eys Sendromu)

Boşanma, hem anne baba hem de çocuklar için kolay olmayan bir süreçtir. Bu süreçte herkes farklı duygusal tepkiler yaşayabilir. Duygu durumunda iniş çıkışlar olabilir.

Anne baba arasında var olan kızgınlık ve öfke, ister istemez çocuğu da etkiler. Çocuk da ailesinde oluşan bu yeni duruma alışmaya çalışır.

Anne babalar her ne kadar kendileri ve çocukları için sağlıklı bir boşanma planlamaya çalışsalar da, aralarında yaşanan olaylar ve bu olayların her ikisinde de bıraktığı etkiler nedeniyle sürtüşmeler yaşayabilirler.

Bu sürtüşmeler sonucunda, çocuklar da arada kaldıkları için etkilenebilirler. Anne baba ayrılıklarında sıklıkla rastlanılan olaylardan birisi “Ebeveyn Yabancılaştırma Sendromudur. Kısaca EYS dene bu durumda, ebeveynlerden birisi diğer ebeveyn aleyhinde karalama kampanyası yaparak çocuğu “sistematik olarak diğer ebeveyne karşı düşmanlaştırmaya çalışır.

  • Annen seni sevmiyor
  • Bir daha babanın yanına gitme
  • Eğer baban seni sevseydi, başka biriyle evlenmezdi
  • Bak kaç gün oldu annen seni aramadı gibi cümleler ile çocukta olumsuz duygular oluşturulmaya çalışılır.

Bazı durumlarda bu karalama kampanyasına büyük ebeveynler de dahil olur.

  • Baban seni ve anneni sevseydi annenden boşanmazdı
  • Annen seni düşündüğün kadar sevmiyor, sevseydi başka biriyle evlenmezdi gibi ifadeler anneanne, babaanne, dedeler tarafından da kullanılabilir.

Burada amaç, çocuğun diğer ebeveyne karşı düşmanlık beslemesini sağlamak ve bu şekilde o ebeveyn ile görüşmesini bitirmektir. Ancak anne babalar bunu yaparken çocuklarını maşa olarak kullandıklarını ve çocuklarına psikolojik olarak ne kadar zarar verdiklerini fark etmezler bile.

EYS (Ebeveyn Yabancılaştırma Sendromu) yaşayan çocukta şu sıkıntılar görülebilir

  • Çocuk kendisini çevresinden soyutlayabilir
  • Sürekli yalnız kalmak isteyebilir
  • Güvensizlik ve terk edilmişlik hissi yaşayabilir
  • Depresif kişilik geliştirebilir
  • Okuldaki başarısı düşebilir
  • Asabiyet, ilgisizlik, karamsarlık ve şiddet eğilimi başlayabilir

Eğer ailede birden fazla çocuk varsa ve bir çocuğa karşı ebeveyn yabancılaştırma politikası izleniyorsa, bu sefer de kardeşler arasında problemler yaşanmaya başlayabilir. Kardeşlerden birinin sevilen diğerinin de sevilmeyen çocuk ilan edilmesi durumunda, kardeş kavgaları artabilir.

Çocuğa karşı yabancılaştırılmaya çalışılan ebeveyn çocuğa her ulaşmak istediğinde ya diğer ebeveyn ya da çocuk tarafından engellenir. Ebeveyn çocuk arasındaki ipler kopma noktasına gelmeye başlayabilir.

EYS ( Ebeveyn Yabancılaştırma Sendromu) hem çocuğu hem de ebeveyni olumsuz etkileyen bir durumdur. Üstelik bu durum sadece çocuğun çocukluk yıllarını etkilemekle kalmaz, o çocuk da yetişkin olup aile kurduğunda, kendi çocuğuna karşı olan ebeveynlik tutumunu bile etkileyebilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Şimdi Ara!
Yol Tarifi