Serebral Palsi Nedir ?

Serebral Palsi Nedir ?

Serebral Palsi (beyin felci), bebeklikte ya da çocukluk çağının başlarında ortaya çıkan ve vücut hareketlerini ve kas koordinasyonunu kalıcı şekilde etkileyen, fakat zaman içinde kötüleşme sergilemeyen bir dizi nörolojik bozukluktan herhangi birini tanımlamak için kullanılan bir terimdir.

Serebral palsi kas hareketlerini etkilemekle birlikte, kaslardaki ya da sinirlerdeki bir problemden kaynaklanmaz. Beynin, kas hareketlerini kontrol eden bölgelerinde söz konusu olan anormalliklerden kaynaklanır. Serebral palsi görülen çocukların çoğunluğu bu bozuklukla doğar, ancak bozukluk aylar ya da yıllarca tespit edilemeyebilir.                                                         Serebral Palsinin Belirtileri (Semptomları)

 Serebral palsinin (SP) ilk belirtileri genellikle çocuk 3 yaşına gelmeden önce ortaya çıkar. En yaygın olanları istemli hareketler sırasında kas koordinasyonu eksikliği (ataksi); kaslarda katılık ya da sıkılık ve abartılı refleksler (spastisite); tek ayağını ya da bacağını sürüyerek yürüme; ayak uçlarında yürüme, eğilerek yürüme ya da makaslayarak yürüme; aşırı katı ya da aşırı gevşek kas tonusudur.

Çocukların küçük bir bölümünde serebral palsi, yaşamın ilk birkaç ayında ya da yılında meydana gelen beyin hasarı, bakteriyel menenjit veya viral ensefalit gibi beyin infeksiyonları ya da trafik kazası, düşme gibi sebeplere bağlı kafa yaralanmaları sonucu ortaya çıkar.

SEREBRAL PALSİYE YÖNELİK TERAPİLER NELERDİR

Serebral palsili çocuklar genellikle yürüme, konuşma ve ellerini kullanma gibi işler için motor becerilerini geliştirmek amacıyla farklı türlerde terapiler görürler. Terapistler daha iyi öğrenme ya da işleri daha kolay yapma yolları konusunda insanlarla çalışmak üzere eğitim almış özel öğretmenlerdir. Tıpkı daha iyi bir futbol ya da basketbol oyuncusu olmanız için yeni beceriler edinmenize ve bunları uygulamaya koymanıza yardımcı olan antrenörler gibi, terapistler de insanların yeni beceriler edinmelerine ve bunları uygulamaya koymalarına yardımcı olmak üzere antrenörler yaparlar.

Fizyoterapi

Fizyoterapistler SP’li çocuklara hareket etmenin ve denge kurmanın daha iyi yollarını öğrenmeleri konusunda yardımcı olurlar. Postural kontrolü sağlarlar, gerekli adaptif cihazlarla fonksiyonelliği arttırırlar, kas iskelet yapısının korunmasını sağlarlar,  yürümeyi, tekerlekli sandalyelerini kullanmayı, kendi kendilerine ayakta durmayı ya da basamaklardan güvenli şekilde inip çıkmayı öğrenmelerinde yardımcı olabilirler. Çocuklar fizik tedavide aynı zamanda koşma, tekmeleme, top atma ya da bisiklet sürme gibi eğlence becerileri üzerinde de çalışabilirler.

Konuşma ve Dil Terapisi

Konuşma terapistleri çocuklarla iletişim becerileri üzerinde çalışırlar. İletişim becerileri konuşmak, işaret dili kullanmak ya da bir iletişim yardımcısı kullanmak anlamına gelebilir. Konuşabilen SP’li çocuklar konuşma terapistiyle konuşmalarını daha anlaşılır hale getirmek ya da yeni sözcükler öğrenerek, cümleler kurarak konuşmayı öğrenerek ya da dinleme becerilerini geliştirerek dil becerilerini geliştirmek üzerinde çalışabilirler. Konuşma için gerekli olan kasları kontrol etmekte güçlük çektiği için konuşamayan çocuklar işaret dilini öğrenebilir ya da bir tür iletişim yardımcısı kullanabilirler. İletişim yardımcısı, çocuğun isteyebileceği şeyleri gösteren bir kitap veya poster ya da çocuğun mesajını harf harf göstermek için kullanabileceği bir alfabe tablosu olabilir.

Uğraşı Terapisi (Ergoterappi)

Uğraşı terapistleri genellikle çocuklarla kolların, ellerin ve üst gövdenin daha iyi kullanılmasının yolları üzerinde çalışırlar. Çocuklara yazmanın, çizmenin, makasla bir şeyler kesmenin, dişlerini fırçalamanın, giyinmenin ve yemek yemenin ya da tekerlekli sandalyelerini kontrol etmenin daha iyi ya da daha kolay yollarını öğretebilirler. Uğraşı terapistleri aynı zamanda SP’li çocuklara bazı gündelik işleri biraz daha kolay hale getirecek doğru özel ekipmanları bulmaları konusunda da yardımcı olurlar.

(Alıntıdır)

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Şimdi Ara!
Yol Tarifi