Bebekler Ne İster?

Bebekler Ne İster?

Bebekler dünyaya geldikleri ilk andan itibaren, kaygılı, tedirgin ve şaşkınlardır. Ana rahmi gibi olağan üstü bir yerden gelmiş olmalarının dezavantajını yaşarlar. Dış dünyanın da ana rahmi gibi korunaklı, güvenli olmasını beklerken, böyle olmadığını anlamaları ile birlikte hem onlar hem de anne babaları için zorlu bir süreç başlar.

Bu zorlu süreçte bebeklerin anne babalarından ve tabi ki diğer aile üyelerinden bekledikleri bazı şeyler vardır. Nedir bunlar:

  • Bebekler güvenli bir ortam isterler. Güvenli ortamı onları sürekli kucağımıza alarak sağlamak durumunda değiliz. Onlarla konuşarak, yanlarında olduğumuz ifade ederek, beslenme, alt temizliği ve uyku gibi temel ihtiyaçların karşılanması sırasında onlara nazik ve şefkatli davranarak bu güven ortamını sağlayabiliriz.
  • Bebekler yanlarında anne babalarını isterler. Eğer annenin sağlığı ile ilgili ciddi bir durum yoksa ya da doğum sırasında veya sonrasında anne kaybı yaşanmadıysa, annenin bebek ile olan bağı çok önemlidir. Anne ile bebek arasındaki sözlü ya da sözsüz iletişim bebeğin adeta ruhsal gıdasıdır.
  • Babalar da bebekler için çok önemlidir. Babaların da bebeklerin bakımına yardımcı olması, onlarla zaman geçirmesi bebeklerin gelişimi için sayısız faydalar içermektedir.
  • Bebekler sakinlik ve dinginlik isterler. Kucaktan kucağa alınmak, sürekli gürültü içinde olmak, rahat hareket edemeyeceği kıyafetlerin giydirilmesi bebeklerin yaşamını zorlaştırır.
  • Bebeklerin zaman kavramı olmadığı için biz yetişkinler gibi gündüz uyanık kalıp, gece uyumak alışkanlıkları da ilk zamanlarda yoktur. O yüzden bebekler anlayış isterler. Bizim dünyamıza alışmaları bizim düşündüğümüz kadar kolay ve çabuk olmayabilir.
  • Bebekler sevgi ister. Sevilmek, bu sevginin sözel ve tensel temas ile ifade edilmesi bebeği çok mutlu eder. Sevildiği ve bundan emin olduğu bir ortamda bebek, fiziksel ve ruhsal olarak daha rahat eder.
  • Bebekler ihtiyaçlarının karşılanmasını ister. Beslenme, uyku ve alt değiştirme onların en temel ve hayati ihtiyaçlarıdır. Bu ihtiyaçlarının karşılanması için haber verme yöntemi olarak ilk zamanlarda sadece ağlama davranışını kullanabilen bebek, her ağladığında yanında anne babasını ister. Bizler de her ağladığında onların yanında olmalıyız, fakat bunu yaparken panikle, kaygıyla değil, sadece bebeğimizin ihtiyaçlarını karşılamak adına ve normalleştirerek yapmalıyız. Çünkü bebekler ilk 4 ay içinde anne babalarının davranışlarını izler ve bu davranışlar doğrultusunda kişiye göre tepki oluşturmaya başlar. Kaygılı ebeveynin yanında daha çok ağlayan bebek, daha rahat olan ebeveynin yanında daha sakin olabilir.
  • Bebekler dürüstlük ister. Özellikle aşı zamanlarında bu çok önemlidir. Bebeğini “Parka gidiyoruz” diye evden çıkaran anne baba onu doktora götürüp aşı yaptırdığında, güven duygusunu zedeleyebilir. Bebeklere onların üzerinde yapılacak işlemler konusunda doğru bilgiler verilmelidir. Örneğin “altını değiştirelim” diyerek üstü çıkarılan bebek birden bire suyun içine sokulup banyosu yaptırılmamalıdır. Sonrasında banyo da planlanıyorsa “Önce altını değiştirelim, sonra da banyo yapacağız” diyerek bilgi verilmesi daha doğru olur.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Şimdi Ara!
Yol Tarifi