Gebelikte Sigara Kullanımı Bebeği Nasıl Etkiler?

Gebelikte Sigara Kullanımı Bebeği Nasıl Etkiler?

Küresel bir sorun olan sigara tüketimi ve buna bağlı hastalıklar dünyada önemli sağlık sorunları arasında yer almaktadır. Sigara bağımlılığı olan kadınların %50 -70’i hamilelikleri esnasında sigara kullanımını sürdürmektedir. Bu da gebelikte sigara kullanımının ciddi bir halk sağlığı problemi olduğunun göstergesidir.

Sigarada bulunan zararlı maddeler anne ve baba adaylarının doğurganlıkları/üretkenlikleri üzerine etki ederek, onların sağlıklı bir eş ve anne-baba adayı olmasını önlemektedir. Sigaranın daha gebelik oluşmadan verdiği zararlar;

  • Hormonları etkileyerek, üreme potansiyelini / doğurganlığı azaltmak-tadır.
  • Erkeklerde sperm sayısını, spermlerin hareket etme yeteneğini ve hızını azaltmakta, şeklini değiştirmektedir.
  • Sigara ovum ve spermlerin hareket etme hızını azaltarak düşük ve dış gebelik riskini artırmaktadır.

Gebelik planlı bir gebelik ise ve anne sigara kullanıyorsa, gebe kalmadan uzun bir süre önce sigarayı bırakması hem kendi sağlığı hem de bebeğinin sağlığı için önemlidir. Çünkü sigaranın vücutta yarattığı etkinin kaybolması zaman almaktadır.

Ancak gebelik planlı değil de, beklenmedik bir gebelik ise, anne adayı gebe olduğunu öğrendiğinde sigarayı bırakmalıdır.

Peki, anne gebelik süresince az ya da çok sigara içerse, bebek için ne gibi zararları olabilir.

  1. Erken doğuma neden olabilir: Zamanında gebelik haftası 38-40 hafta olarak kabul edilir. 38 haftadan çok daha önce doğumun gerçekleşmesine neden olur.
  2. Suyun erken gelmesine neden olabilir: Doğum eylemi esnasında açılması gereken su kesesinin olması gereken zamandan çok önce açılması, bebeğin gelişimini tamamlamadan doğum yoluna girmesine neden olur.
  3. Gelişim geriliğine neden olabilir: Sigara bebeğe giden kandaki oksijen ve besin maddelerinde azalmaya neden olarak, anne karnında bebeğin gelişiminin geri kalmasına neden olmasıdır.
  4. Bebek ölümlerine neden olabilir: Bebeğin anne rahminde ani ölmesidir.
  5. Preaklampsiye neden olabilir: Tansiyon yükselmesi, idrarda protein çıkması, vücutta aşırı ödem, görme bulanıklığı ile giden gebelik zehirlenmesi tablosudur. Anne ve bebek hayatı için risk söz konusudur.
  6. Gebelik hipertansiyonuna neden olabilir: Nikotinin damar büzücü, daraltıcı etkisi ile gebedeki tansiyon yükselmesidir. Bu durumda bebeğin beslenmesi üzerine olumsuz etki yapacaktır.
  7. Doğum sırasında plasentanın erken ayrılmasına ve fazla kanamaya neden olabilir: Plasentanın erken ayrılmasıdır. Normal şartlarda doğum eylemi esnasında bebeğin doğumunu takiben plasenta ayrılabilir ve kanama olabilir.
  8. Bebekte solunum problemine neden olabilir: Doğum sonrası bebeğin solunum sıkıntısı olmasıdır. Prematüre dediğimiz erken doğan bebeklerde akciğerlerin gelişmemesi sonucu ölümcül olabilen solunum sıkıntısı sigara içilen gebeliklerde daha sık gözlenmektedir.
  9. Süt miktarının azalmasına neden olabilir: Lohusalık döneminde süt miktarının azalmasına neden olmaktadır.
  10. Sütün içeriğinin değişmesine neden olabilir: Lohusalık döneminde sütün c vitamini değerinde ve diğer besleyici öğelerinde azalma olabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Şimdi Ara!
Yol Tarifi