Lohusalık Depresyonunda Olduğunuzu Nasıl Anlarsınız?

Lohusalık Depresyonunda Olduğunuzu Nasıl Anlarsınız?

Anne adayları her ne kadar dokuz ay boyunca doğumu ve bebeklerini kucaklarına almayı dört gözle bekleseler de, doğum ve sonrası, anne için atlatılması zor bir süreçtir.

Anne bir yandan bebeğini kucağına aldığı için çok mutludur ama, bir yandan da bebeği ile devam eden bu yeni hayata alışmakta zorlanabilir.

Gece uyku düzeninin bozulması, sütün az gelmesi ya da hiç gelmemesi, bebeğin yenidoğan sarılığı olması, göbek kordonunun düşmememsi ya da düştükten sonra yerinin yara olması gibi pek çok neden anneyi olumsuz etkileyebilir.

Bu nedenle anne, bebeği ile geçirdiği güzel vakitlerin değil, zor zamanların etkisinde daha çok kalır.

Özellikle de anne, bebeğini tek başına büyütüyorsa, kendi annesi, kayınvalidesi ya da başka bir yakını ona yardımcı olamıyorsa, annenin yaşadığı zorluklar daha da artabilir.

Bu dönemde annenin kendini iyi hissetmeme ve bu nedenle de bebeğine iyi ve faydalı davranamama durumuna lohusalık depresyonu adı verilir. Lohusalık depresyonu, bazen birkaç hafta bazen de birkaç ay sürebilir.

Peki bir anne lohusalık depresyonunda olduğunu nasıl anlar:

  • Kendinize ve bakımınıza dikkat edemiyorsanız.
  • Bebeğinizin altını değiştirirken onu fazla sarsıp, çekiştiriyorsanız
  • Bebeğinizin karnı acıktığında ve emme zamanı geldiğinde “Off daha az önce emdi ne çabuk acıktı, hep mi emecek” şeklinde yakınmalarınız oluyorsa.
  • Duygu durumu geçişlerinde dengeli davranamıyorsanız. Gülerken bir anda ağlamaya başlıyorsanız.
  • Duygusal tepkileriniz olması gerektiği gibi değilse. Örneğin gülünecek komik bir durum dahi olsa, ağlayarak tepki veriyorsanız.
  • Şüpheci olmaya başladıysanız. “Eşim beni beğenmiyor, acaba hayatında başka biri mi var” gibi düşünceler aklınızı bulandırıyorsa
  • Kendiniz ve anneliğiniz ile ilgili “Ben iyi bir anne değilim” düşüncesi hakimse
  • Bebeğiniz her ağladığında, acıktığında ya da bir sağlık sorunu yaşadığınızda “Neden doğurdum ki bu çocuğu, bakamıyorum, onu doyuramıyorum bile” şeklinde düşünceleriniz oluyorsa.
  • Sizi ve bebeğinizi ziyaret etmek için gelen misafirlere tahammül edemiyorsanız ve için için gitmelerini istiyorsanız.
  • Eşiniz, anneniz ya da kayınvalideniz tarafından söylenen sözler ya da yardım cümlelerine karşı fazla tepki gösteriyorsanız.

Lohusalık depresyonu içinde olabilirsiniz….

Böyle bir durumda, bu durumu atlatmak için tek başınıza çaba göstermek yerine, çevrenizdekilerden destek talep edin. Öncelikle eşiniz ve en yakınlarınız ile durumu paylaşın. Size ait bazı sorumlulukları üzerinizden almaları sizi rahatlatacaktır.

Lohusalık depresyonu tek başınıza altından kalkabileceğiniz bir durum değildir. Süreci kendiniz, bebeğiniz ve çevrenizdeki yakınlarınız için uzatmanız, ilişkilerinizi yıpratacağı gibi bebeğinizi de olumsuz etkileyebilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Şimdi Ara!
Yol Tarifi